Употребете СТОП техника кога се чувствувате преплавени

Има периоди во животот кога се чувствуваме преплавени од многу работа, чувства, стрес. Тогаш губиме волја, се демотивираме, ни се плаче, имаме негативни мисли итн. Сепак, тоа е нормално и може да му се случи на секого. Еве што советува психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова.

Употребете СТОП ТЕХНИКА кога ќе се чувствувате преплавени:

С – стој, паузирај го тоа што го правиш, работиш, мислиш…

Т – направи техника на дишење со длабоко земање на воздух преку нос и долго и споро издишување од уста (3 пати). Исклучи го себе осудувањето.

О – Опсервирај ги своите мисли, емоции и телесни реакции. Пробај да видиш какви ти беа мислите па си предизвика негативни емоции…

П – Погледни ја големата слика, промени ја перспективата со која гледање на работите и продолжи со работата или дејноста. Имај фокус на помали делови од целината кон крајниот резултат.

М-р Ивана Хаџиванова
Психолог, Психотерапевт
ФБ: 
Гешталт Психотерапија
Тел: 075 273 768

Доколку сакате да читате повеќе, заследете го Смајли.мк на Фејсбук и Инстаграм.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s