Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?

Важна карактеристика на децата, всушност и општо на луѓето кои многу читаат е дека имаат добро развиени емпатски способности, открива М-р Ивана Хаџиванова Психолог/Психотерапевт. Читајќи литература во која се опишуваат најразлични човечки состојби, мислења и емоции, тоа уште од најмало се запознава со се што е човечко. Читачот создава отворен ум за други култури иразлични … Продолжи со читање Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?

Клише или не: што научив од одбегнување на социјалните мрежи?

Проверување на соц. мрежи 2-3 пати на ден по 2-5 минути не е страшно. И тоа доколку имате потреба поради работа или студирање. Инаку, еднаш накратко е сосема доволно. Зошто би губеле енергија и време постојано скролајќи пред компјутер или телефон гледајќи незначајни, токсични и доста извештачени содржини? Веднаш ќе помислите дека ако не сте … Продолжи со читање Клише или не: што научив од одбегнување на социјалните мрежи?

Употребете СТОП техника кога се чувствувате преплавени

Има периоди во животот кога се чувствуваме преплавени од многу работа, чувства, стрес. Тогаш губиме волја, се демотивираме, ни се плаче, имаме негативни мисли итн. Сепак, тоа е нормално и може да му се случи на секого. Еве што советува психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова. Употребете СТОП ТЕХНИКА кога ќе се чувствувате преплавени: С - … Продолжи со читање Употребете СТОП техника кога се чувствувате преплавени

Како да имате убав ден во 7 чекори?

Денот не може да ви биде убав доколку не се грижите за себеси. Мислите дека правите многу нешта кои треба да ви го разубават денот, но никако не го постигнувате ефектот. Е па, како очекувате да се чувствувте одлично ако не сте спиеле доволно или не сте направиле нешто продуктивно? За да имате убав ден … Продолжи со читање Како да имате убав ден во 7 чекори?

Зошто е важен серотонинот и како да го зголемиме неговото лачење

Серотонинот е невротрансмитер со исклучителна важност за менталната благосостојба! Еве што има да каже психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова за овој невротрансмитер. Ниските нивоа на серотонин влијаат на сè, од апетитот до циклусот на спиење, меморијата, сексуалниот нагон и се разбира расположението. Недостигот на серотонин може да предизвика чувство на непријатност од кое произлегува копнежот … Продолжи со читање Зошто е важен серотонинот и како да го зголемиме неговото лачење