Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Љубица и Верица се долгогодишни пријателки и сосетки. Љубица работи како болничарка, а Верица е сметководителка. Двете се омажени, имаат и по две деца. Кај едната, кај Љупка, преовладува класичниот патријархат - мажот е глава на куќата, а жената се грижи за куќата, за децата, за работата, и поретко за себе, а за мажот бидејќи … Продолжи со читање Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?

Важна карактеристика на децата, всушност и општо на луѓето кои многу читаат е дека имаат добро развиени емпатски способности, открива М-р Ивана Хаџиванова Психолог/Психотерапевт. Читајќи литература во која се опишуваат најразлични човечки состојби, мислења и емоции, тоа уште од најмало се запознава со се што е човечко. Читачот создава отворен ум за други култури иразлични … Продолжи со читање Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?

Клише или не: што научив од одбегнување на социјалните мрежи?

Проверување на соц. мрежи 2-3 пати на ден по 2-5 минути не е страшно. И тоа доколку имате потреба поради работа или студирање. Инаку, еднаш накратко е сосема доволно. Зошто би губеле енергија и време постојано скролајќи пред компјутер или телефон гледајќи незначајни, токсични и доста извештачени содржини? Веднаш ќе помислите дека ако не сте … Продолжи со читање Клише или не: што научив од одбегнување на социјалните мрежи?

Децата во Македонија жртви на врсничко насилство

Првиот месец од оваа учебна година речиси заврши, до крајот остануваат уште осум месеци. За некого овие месеци ќе летнат исполнети со среќа, смеа, желба за учење и дружење, ама за некого тоа ќе биде само сон. Во текот на наредниве осум месеци знаете ли колку деца ќе ги боли мешето или ќе им се … Продолжи со читање Децата во Македонија жртви на врсничко насилство

Да ставиме крај на омразата и предрасудите кон она што ни е непознато – Психологот Давид Тасевски за ЛГБТ

Живееме во земја која речиси за сè има многу назадни размислувања полни со предрасуди и омраза. ЛГБТ луѓето се доста загрозени, иако во светот одамна уживаат еднакви права со сите. Со цел да дадеме квалитетно мислење со кое би помогнале да ги срушиме табуата за геј луѓето, решивме да побараме одговори од Давид Тасевски кој … Продолжи со читање Да ставиме крај на омразата и предрасудите кон она што ни е непознато – Психологот Давид Тасевски за ЛГБТ