Употребете СТОП техника кога се чувствувате преплавени

Има периоди во животот кога се чувствуваме преплавени од многу работа, чувства, стрес. Тогаш губиме волја, се демотивираме, ни се плаче, имаме негативни мисли итн. Сепак, тоа е нормално и може да му се случи на секого. Еве што советува психологот и психотерапевтот Ивана Хаџиванова. Употребете СТОП ТЕХНИКА кога ќе се чувствувате преплавени: С - … Продолжи со читање Употребете СТОП техника кога се чувствувате преплавени

Како родителите можат да им помогнат на децата кои се соочуваат со АДХД

Денес многу деца се дијагностицирани со хиперактивно нарушување на вниманието или познато како АДХД. На оваа тема разговаравме со психологот Ирина Николовска. Што претставува АДХД? Онака како што науката го дефинира, хиперактивното нарушување на вниманието (АДХД) или хиперкинетичкото нарушување (ХЦД) е хронично невроразвојно нарушување кое започнува уште во детството, а се карактеризира со значајно зголемено … Продолжи со читање Како родителите можат да им помогнат на децата кои се соочуваат со АДХД

Одземањето на сопствениот живот не е опција

Во една недела се случуваат две самоубиства во Македонија. Ова не е вест која треба да се шири за лајкови и сочувство или сожалување. Ова е сериозна вест која е потребно да се прошири за да спаси нечиј живот. Сите вие кои што го читате ова и познавате луѓе кои што се борат со себеси, … Продолжи со читање Одземањето на сопствениот живот не е опција

Психолог Ирина Николовска: последици од хеликоптер-родителство и како да го избегнете

Психологот Ирина Николовска продолжува со објаснување за последиците од хеликоптер-родителството, а причините можете да ги прочитате тука. Кои се последиците од хеликоптер-родителството? Многу родители развиваат вакви тенденции тргнувајќи од најдобри намери. Умесното посветено родителство е неопходно за правилен развој на детето и дава чувство на љубов и прифаќање, самодоверба, сигурност и водство. Проблем настанува онаму … Продолжи со читање Психолог Ирина Николовска: последици од хеликоптер-родителство и како да го избегнете

Хеликоптер родителство – објаснува психологот Ирина Николовска

Да се биде родител не е воопшто лесно бидејќи родителството не се состои само од менување пелени и хранење кашички. А да се биде родител во 21 век е навистина голем предизвик, така, имаме и не толку добри начини на родителство. Прочитајте како психологот Ирина Николовска го објаснува терминот хеликоптер-родител. Во психологијата, постои еден термин … Продолжи со читање Хеликоптер родителство – објаснува психологот Ирина Николовска