Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Љубица и Верица се долгогодишни пријателки и сосетки. Љубица работи како болничарка, а Верица е сметководителка. Двете се омажени, имаат и по две деца. Кај едната, кај Љупка, преовладува класичниот патријархат - мажот е глава на куќата, а жената се грижи за куќата, за децата, за работата, и поретко за себе, а за мажот бидејќи … Продолжи со читање Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Негативните критики и трачевите можат да уништат нечиј живот, свесни сте?

Ова не е текст за лајкови, ова е текст за ослободување. Ова не е текст за пари, ова е текст за менталното здравје. Ова не е текст за да кажете колку авторотот не знае или знае да пишува, ова е текст со силна порака. Има нешто во луѓето на Балканов што ги тера да се … Продолжи со читање Негативните критики и трачевите можат да уништат нечиј живот, свесни сте?

На дождот

Капките брзо паѓаат од гореА има нешто во нивниот ритамТи ги оспорува мислите.Мирисот на водената земјаЛесно патува низ ноздринкитеИ ти ја лади душата што низ суша прошла.Си седиш на балконотДур пријатна ладовина ти го гали телото,А чајот од мајчина душицаКо мајчина љубов ти ги грее рацете.Калливо и мрачно,А толку совршено,Сакаш да потрае.Замижуваш и се препушташ … Продолжи со читање На дождот

Празни зборови

Празни зборови Избери сила, Избери моќ, Избери среќа, Не се предавај, Не се заборавај, Најди начин, Најди начин да не се изгубиш. Животот е таков, Сите знаат оти не е лесно, Ништо не доаѓа лесно, Контролирај се… -Тоа сакаат да те научат, Празни зборови за тебе. Оти не знаат дека глува си, Дека слепа си, … Продолжи со читање Празни зборови

Животот не ти е даден за да тонеш

Додека тебе утробата те боли Зашто некој нешто превртено ти рекол Тие со сласт си се смеат и не им е гајле за твојата болка. Додека ти ноќе не спиеш Од тага што те заборавиле Тие се радуваат на животот. Додека тебе срцето ти се стега Оти ти се чини дека тапкаш во место Тие … Продолжи со читање Животот не ти е даден за да тонеш