Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Деновиве и не е толку лесно да се тешиме со „Ајде, не се секирај, не е крај на свет...“ бидејќи не знаеме. Ништо не знаеме. Ова наликува на некој научно-фантастичен филм. Ова се чини како дооолг кошмар, како некоја дупка; си легнуваш и мислиш дека кога ќе се разбудиш сè ќе биде нормално, ама не … Продолжи со читање Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Љубица и Верица се долгогодишни пријателки и сосетки. Љубица работи како болничарка, а Верица е сметководителка. Двете се омажени, имаат и по две деца. Кај едната, кај Љупка, преовладува класичниот патријархат - мажот е глава на куќата, а жената се грижи за куќата, за децата, за работата, и поретко за себе, а за мажот бидејќи … Продолжи со читање Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

6 совети кои ќе ви помогнат да престанете претерано да размислувате

Го знаете она кога некоја работа ви влегува в памет и не можете да престанете да мислите на неа и претерано ја анализирате? Тоа на англиски се вика „overthinking“(овертинкинг) што значи претерано размислување кое обично ги прави нештата покомплицирани од што навистина се. Претераното размислување ве тера да го преоптеретите мозокот повеќе отколку што треба … Продолжи со читање 6 совети кои ќе ви помогнат да престанете претерано да размислувате

8 начини кои ќе ви помогнат да се справите со анксиозноста во врската

Има луѓе кои во своите животи многу често биле во љубовни врски во кои завршувале со скршено срце. Постојаното влегување во разочарувачки врски освен што ги растажува и демотивира, може да предизвика и анксиозност кај овие луѓе. Всушност, оваа анксиозност луѓето ја добиваат само кога станува збор за врска. Ви се случило ли повеќето ваши … Продолжи со читање 8 начини кои ќе ви помогнат да се справите со анксиозноста во врската

Интервју со Марија Тенева: Разводот е тежок и стресен

Да се биде во долга љубовна врска или брак, а потоа да се заврши целата приказна, некогаш знае да биде олеснувачки, но некогаш не. Еве што има да ни каже Марија Тенева за нејзината животна борба со анксиозноста и депресијата. Рековте дека кај вас се јавила анксиозноста и депресијата откако сте се развеле од сопругот. … Продолжи со читање Интервју со Марија Тенева: Разводот е тежок и стресен