Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Деновиве и не е толку лесно да се тешиме со „Ајде, не се секирај, не е крај на свет...“ бидејќи не знаеме. Ништо не знаеме. Ова наликува на некој научно-фантастичен филм. Ова се чини како дооолг кошмар, како некоја дупка; си легнуваш и мислиш дека кога ќе се разбудиш сè ќе биде нормално, ама не … Продолжи со читање Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Љубица и Верица се долгогодишни пријателки и сосетки. Љубица работи како болничарка, а Верица е сметководителка. Двете се омажени, имаат и по две деца. Кај едната, кај Љупка, преовладува класичниот патријархат - мажот е глава на куќата, а жената се грижи за куќата, за децата, за работата, и поретко за себе, а за мажот бидејќи … Продолжи со читање Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Депресијата кај децата и младите може да изгледа поинаку, вели M-р Ивана Хаџиванова, психолог/психотерапевт

Во време кога секојдневно се случуваат самоубиства и најразлични штети кај луѓето во светот, и за жал се почесто во Македонија, треба јасно и гласно да зборуваме за проблемите. Мораме да научиме дека едно е да се чувствуваш тажен, а сосема друго депресивен. Погрешните дијагнози кои си ги даваме себеси и на луѓето околу нас … Продолжи со читање Депресијата кај децата и младите може да изгледа поинаку, вели M-р Ивана Хаџиванова, психолог/психотерапевт