За сите кои ја победиле битката со некоја болест

Оваа кратка поема со силно значење ја сподели наша читателка Ива Пуовиќ.

Денот кога дознав дека умирам,
обичен ден како и секој друг.
Навидум сончево,
ведро небо,
за миг времето стои.
Слушам еден звук,
биење, срцето дава знак.
Денот кога дознав дека умирам,
ја прегрнав мајка ми,
се извинив пред татко ми
што во ова лудо време,
брза трка и силно темпо
од милион обврски,
пропуштени прегратки,
заборавени семејни трпези.
Денот кога дознав дека умирам,
видов слобода.
Мислите уморни се толку неважни,
сите солзи залудно потрошени,
болат само зборовите
неизговорени.
Денот кога дознав дека умирам,
единствениот ден
во кој сфатив дека живеам.

-Ива Пуовиќ
За сите кои ја победиле битката со некоја болест.

Напишете коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s