Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Деновиве и не е толку лесно да се тешиме со „Ајде, не се секирај, не е крај на свет...“ бидејќи не знаеме. Ништо не знаеме. Ова наликува на некој научно-фантастичен филм. Ова се чини како дооолг кошмар, како некоја дупка; си легнуваш и мислиш дека кога ќе се разбудиш сè ќе биде нормално, ама не … Продолжи со читање Ајде, не се секирај, не е крај на свет… или?

Не можеме да ги спакуваме куферите, но можеме да останеме дома за да се спасиме

Се наоѓаме во несекојдневна ситуација која некои од нас не' доведува до чувства на зголемена анксиозност, депресивни мисли, а и панични напади. И покрај тоа што Интернетот е неверојатно корисен во овој период, информациите кои постојано кружат знаат да ни создадат дополнителен стрес. Тука спаѓаат и лажните вести или насловите кои служат само за да … Продолжи со читање Не можеме да ги спакуваме куферите, но можеме да останеме дома за да се спасиме

Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Љубица и Верица се долгогодишни пријателки и сосетки. Љубица работи како болничарка, а Верица е сметководителка. Двете се омажени, имаат и по две деца. Кај едната, кај Љупка, преовладува класичниот патријархат - мажот е глава на куќата, а жената се грижи за куќата, за децата, за работата, и поретко за себе, а за мажот бидејќи … Продолжи со читање Неукост = Болка (кратка приказна за Љубица и Верица)

Фотосесија од која срцата ќе ви запрат: Прентовиќ и Калунџиевска – воодушевувачки тим!

Во една малечка земја од која секојдневно се иселуваат еден куп луѓе, ние сè уште имаме ѕвезди кои силно светкаат и го бараат нашето внимание. Уметноста е лек за душата и за уметникот и за моделот, а и за публиката. А кој не би сакал да си ги зацели раните со нешто магично за очи? … Продолжи со читање Фотосесија од која срцата ќе ви запрат: Прентовиќ и Калунџиевска – воодушевувачки тим!

Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?

Важна карактеристика на децата, всушност и општо на луѓето кои многу читаат е дека имаат добро развиени емпатски способности, открива М-р Ивана Хаџиванова Психолог/Психотерапевт. Читајќи литература во која се опишуваат најразлични човечки состојби, мислења и емоции, тоа уште од најмало се запознава со се што е човечко. Читачот создава отворен ум за други култури иразлични … Продолжи со читање Зошто е важно децата да читаат, а времето пред таблет да им биде ограничено?